Regler

Tävlingsregler Täbyblixten 2018

Spelform, tid mm: Cupen spelas på handbollsplaner och spel sker på två splaner samtidigt, undantaget första matchen i varje cup där en enskild match inleder cupen. Planerna ligger intill varandra. 5-mannaspel, målvakt samt 4 utespelare på planen samtidigt. Speltiden är 1x12 min, med 3 minuters paus mellan matcherna. Placering avgörs efter: 1) Antal poäng. 2) Målskillnad. 3) Flest gjorda mål. 4) Inbördes möte. Vinst ger tre poäng, oavgjord en poäng vardera.

Antal spelare: 12 spelare får medalj.

Matchboll: Fotboll avsedd för inomhusbruk med reducerad studsegenskap.

Tävlingsdräkt: Vid lika tröjfärg byter bortalaget. Glöm ej att ta med västar.

Spelarbyten: Byten görs flygande under spelet på egen planhalva vid lagets avbytarbänk.

Avspark: Hemmalaget gör avspark då match startar.

Avstånd: Avstånd vid avspark, hörnspark och frispark är 4 meter.

Frisparkar: Samtliga frisparkar är direkta. Frisparkar inom straffområdet ersätts med straff. Straffområdet är handbollens 6-meterslinje.

Hörnspark: Hörnspark tilldöms på samma sätt som vid spel utomhus och utförs med en direkt spark på bollen, som placeras i skärningspunkten för kortsidelinjen och handbollens 6-meterslinje.

Inspark: När bollen passerar över långsidans linje eller sarg tilldöms inspark max en halvmeter från sidlinjen. Ej godkänt mål om insparken går direkt utan att vidröra annan spelare.

Målvakten: Då bollen passerat mållinjen/kortlinjen sker ”inspark” vilket innebär att målvakten sätter igång spelet med händerna (utkast). Kast får ej ske över planens mittlinje då bollen varit ”död”. Sker detta, går bollen över till motståndarlaget med frispark från mittlinjen. OBS! Om bollen studsar på egen planhalva eller vidrör spelare får mittlinjen passeras. Är bollen i spel då målvakten får bollen, kan utkastet passera mittlinjen utan att bollen behöver studsa på egen planhalva eller vidröra spelare. Målvakten får använda fötterna när bollen är i spel. I klasserna F/P09 – F/P07 får målvakterna ta med händerna vid tillbakaspel. Målvakten får hålla bollen i 5 sekunder, sedan måste bollen sättas i spel. Vid överträdelse utdöms frispark vid 6-meterslinjen. (valfri plats)

Utvisning: Två minuters utvisning sker för ojust spel, protest mot domslut eller felaktigt byte (se punkten byten). Utvisad spelare återinträder i spelet om motståndarlaget gör mål. Vid matchstraff får laget spela med reducerat manskap resten av matchen.

Glidtacklingar: Glidtackling är ej tillåtet. Bestraffning för detta är frispark och i förekommande fall straffspark.

Utrustning: Endast skor avsedda för inomhusbruk får användas. OBS, INGA DOBBAR!

Övrigt: W-O med resultatet 3-0 tilldöms om lag inte infinner sig till spel på utsatt matchtid. Se märkningar i hallen rörande plan A och B samt hemma/bortalag